Een baby wordt geboren met een natuurlijke “huidhonger”, het liefste is een kleine baby dag en nacht heel dichtbij jou. Niet zo gek, hij werd maandenlang lekker in slaap gewiegd in de baarmoeder. In een draagdoek kom je tegemoet aan de behoefte van je baby om dicht bij je te zijn, waardoor hij lekker ontspant. Tevens is het voor je baby gemakkelijker om op temperatuur te blijven en werkt het pijnstillend bij krampjes en reflux, om maar enkele voordelen op te noemen.
Daarnaast maakt het ook het dagelijks leven voor jou makkelijker. Je hebt twee handen vrij om de hond uit te laten, de was op te hangen en om aandacht te geven aan bijvoorbeeld je andere kinderen.
Ergonomisch dragen:
Waarom kan je nou beter voor een draagdoek of een ergonomische draagzak kiezen dan voor de draagzakken die in de meeste babywinkels verkocht word? Daarvoor moet ik eerst een stuk fysiologie uitleggen van de baby:
Baby’s worden geboren met een bol ruggetje, dat langzamerhand in fases ontwikkelt (bijvoorbeeld door het leren van het optillen van het hoofdje, het van lig naar zit te gaan, het zelf te gaan staan).. Daarbij bestaan de heupen van de baby grotendeels uit kraakbeen wat in de loop van de babytijd uithardt. Het is daarom heel belangrijk dat de baby in een juiste ergonomische houding in de drager zit. Deze houding creëer je als de knietjes hoger zitten dan de billen (M-houding/kikkerhouding) en het ruggetje mooi gebold is
In de meeste dragers die verkocht worden in de Nederlandse babywinkels kan de hierboven beschreven houding niet gecreëerd worden. De heupjes hangen in deze dragers teveel in gestrekte houding en de baby rust met zijn gewicht op zijn kruis, wat niet erg comfortabel is.
In Amerika, Scandinavië en Duitsland zijn de ergonomische dragers al jaren in opmars. Ook in Nederland zie je steeds vaker en heb je ook steeds meer keuze.