fbpx

Dragen van een kindje met een klompvoetje

1 op de 800 kinderen worden geboren met één of twee klompvoetjes. Dit is een afwijking aan de voetjes waarbij een voetje verkeerd is aangelegd. Niet alleen de voet heeft een afwijking, maar het hele onderbeen. Spieren en pezen zijn niet goed aangelegd waardoor de voetjes in een verkeerde stand staan. Klompvoet heeft dus niks met het woord klomp te maken, maar het is een slechte vertaling van het woord clubfoot (golfstick)

Bij een klompvoetje zie je in de voet 4 afwijkingen:
– cavus (holvoet)
– adductus (banaanvorm)
– varus (kanteling van de voet naar binnen )
– equinus (spitsstand van de voet door te korte achillespees)

Alle kinderen worden tijdens de twintig weken echo gescreend op mogelijke klompvoetjes, maar het gebeurd ook wel eens dat het pas na geboorte word opgemerkt. De behandeling van klompvoetjes start al direct als een kindje nog geen week oud is. Dat is best heftig als je net mama of papa bent geworden.

klompvoetjes bij pasgeboren baby
Dubbele klompvoetjes

Behandeling
In Nederland & België worden kindjes met een klompvoetje behandeld via de Ponseti-methode. Bij deze methode word een voetje voor de eerste 6-8 weken lang gegipst. Elke week later word het gips verwijderd, om het voetje verder te masseren richting juiste stand en opnieuw te gipsen. Na elke gipsbeurt zie je al een duidelijke verandering van de stand van de voet! Na de gipsperiode word bij de meeste kinderen de achillespees gekliefd, waarna er nog 3 weken gips volgt.
Na de gipsperiode krijgen kinderen met een klompvoetje een brace. Een stang met twee schoentjes eraan, die zorgt dat de gecorrigeerde voet(jes) in de juiste stand blijven staan. In het begin zal de brace 23 uur per dag gedragen worden, daarna alleen tijdens het slapen tot vaak een jaar of 4.

ponseti-cast-card1

Het dragen van je kindje in de gips of brace fase

Het is mogelijk om je kindje met klompvoetjes in een draagdoek of ergonomische draagzak te dragen. Wel zijn er een paar punten om rekening mee te houden, vandaar dat ik het advies wil geven altijd een ervaren draagconsulente mee te laten kijken!

Gipsperiode:
In het ziekenhuis kan het kindje in bad en word daarna opnieuw gegipst, het gips in nat en duurt een aantal uur voordat het gips droogt. Ouders geven aan dat kindjes snel af kunnen koelen hierdoor. Een kindje wat gedragen wordt zal minder afkoelen door de warmte van ouder/verzorger  en ook comfort ervaren omdat het het gewicht van het gips minder voelt.

Waarop moet je letten:

 • De baby wordt gegipst tot halverwege de bovenbeen/lies. Met de knie in een gebogen stand. Als je het gips niet in de knie steunt zal het door het gewicht van het gips gaan hangen wat extra druk aan de heupen/bekken geeft. Het is een kans dat het hangende gewicht van het gips een invloed heeft op de heupontwikkeling.
 • Let op dat de rand van het gipsje niet in het bovenbeen te veel druk geeft, in dat geval kan de bloedsomloop belemmerd worden. Je kan dit controleren door de teentjes te observeren tijdens het dragen deze gaan opzwellen.
 • Met gips kan het zijn dat een kindje wat overspreid lijkt te zitten, zeker in een geval van een dubbelzijdige klompvoet.
Dragen met draagdoek en gips - klompvoet/ponseti
Baby met dubbel gips, in een aangepaste FWCC
11953255_10153534898001147_1132342567747202922_n
Baby met gips in een
Meh Dai/Mei Tai drager, je ziet dat kindje overspreid lijkt te zitten.

23 uurs Brace-fase

De overgang van gips naar brace periode is voor sommige kindjes heel groot. Waar je met gips je beentjes nog afzonderlijk kan gebruiken kan dat met met een brace niet meer. Bij Sommige kindjes levert dat frustratie op. Daarnaast hebben ook de voetjes soms moeite met wennen aan 23 uur schoenen dragen, door teveel beweging in de schoentjes kan er wrijving ontstaan die er met gips er niet is en kunnen er blaren ontstaan. (Deze wrijving hoort overigens niet te ontstaan als de voetjes goed in de schoentjes passen!) Dragen kan de frustratie laag houden waardoor er minder wrijving is. Daarnaast biedt dragen ook weer in deze (overgangs-) fase weer comfort en troost.

Waarop moet je letten:

 • De M houding is vaak moeilijk te halen bij de brace, zeker bij kleinere kinderen. De brace zit op dezelfde breedte als de schouders. Het is verstandig om hier samen met een ervaren draagconsulente naar te kijken en de best passende oplossing te zoeken.
 • De brace zal voor jou als ouder ook in de weg zitten, prikken in de buik, lastiger/niet kunnen rugdragen en beperkingen in bukken en hurken.
 • Probeer wel  een zo goed mogelijke ondersteuning te krijgen, omdat anders het gewicht van de brace aan de voetjes “hangt”.

Welke draagzakken:
Een draagdoek is altijd inzetbaar in zowel de gips als brace fase, liever een geweven draagdoek omdat de rekbare draagdoek soms niet voldoende ondersteuning biedt.
Niet alle ergonomische draagzakken zijn geschikt of passen met gips en/of een brace. Een draagzak die je in breedte kan aanpassen lijkt in deze gevallen de beste optie, Passen voor aankoop is het allerbeste, een draagconsulente kan je helpen om er een te vinden die bij je kindje en jou het beste past. Hieronder staat een lijstje van merken die je zou kunnen proberen

 • Emeibaby
 • Isara
 • Storchenwiege
 • Kibi carrier
 • Kokadi Flip/Tai Tai of Wrapstar
 • Een in breedte verstelbare Meh Dah/Mei Tai zoals de Hoptye, Mysol of Fidella Tai
10268574_623962707697228_9135584645753016227_n

Is het de moeite wel waard om een kindje met klompvoetje ergonomisch te dragen?
Ja! De behandeling is op sommige momenten best pittig, je kindje zal op sommige moment (zoals eerste dag van de brace) misschien pijn kan hebben of gefrustreerd zijn. Dichtbij je dragen helpt om het op die momenten makkelijk te maken en troost te bieden, zowel voor je kindje als voor jou. Onderschat ook niet de invloed van de constante zorg & zorgen die het voor jou kan hebben. Dit kan een risicofactor zijn voor een postnatale depressie. Je kindje dragen geeft het gevoel positief bij te kunnen dragen aan herstel, en oxytocine (Feel-good hormoon) stroomt rijkelijk wat ook helend kan zijn voor jullie.

Een nog veel grotere reden om je kindje te dragen, is omdat het een deel therapeutisch kan werken! Als jij loopt, dan beweegt je kindje in de draagdoek met je mee. Dat wil zeggen de trillingen en bewegingen activeert de spieren in het lichaam van je kindje. Ook spieren van voetjes die gespalkt zijn in gips en brace kunnen meewerken op die manier!
Daarnaast werkt die beweging ook neurologisch, bij elke stap en elke beweging worden seintjes doorgegeven aan het vestibulair systeem. Dit systeem registreert beweging en zorgt voor evenwicht tijdens deze bewegingen. Dat betekend dat ook evenwicht, voet coördinatie, balans en hersenen worden getraind zonder dat je kindje daar actief zelf de bewegingen voor maakt.

En nu?
Wil jij graag je kindje met klompvoet gaan dragen en zoek je contact met een draagdoek consulente? Hier vind je de consulenten die zijn aangesloten bij de VDC (Nederlandse beroepsvereniging van draagdoekconsulenten) Vraag aan de consulente in je regio of ze de opleiding deel twee heeft gedaan (scholing van medische situaties) en of ze eventueel al ervaring heeft)

Woon je in Noord-Brabant/Zeeland/Zuid-Holland of omgeving van Antwerpen? Dan wil ik je uitnodigen om met mij contact op te nemen. Ik heb een in gegipste draagpop & ponseti brace met pop om mee te oefenen

Mocht je in het bezit zijn van een (kleine) ponsetibrace die niet meer gebruikt word, en overweeg je hem weg te doen? Ik zou hem heel graag ontvangen om te kunnen gebruiken in de voorlichting van klompvoetjes en dragen!

Voorlichting:
Dragen met een klmopvoetje is sinds 2016 één van mijn specialisaties. Ik ben zelf geboren met een milde variant en dit onderwerp ligt mij nauw aan het hart. Daarbij merkte ik dat de draagopleiding maar geringe informatie had over dragen met een klompvoetje. Daarom heb ik zelf hierin tijd geinvesteerd. Dit resulteerde dat ik in Maart 2017 op de Internationale Draagconferentie in Vlaanderen een lezing heb gegeven aan collega’s. Mocht je mee rinformatie willen, of een lezing met oefen-sessie willen organiseren of bijwonen, neem dan zeker even contact op

Bronnen:
Aantekeningen opleiding Draagconsulente II – Gevolgd bij Instituut voor Hechting
Nederlandse Vereniging Klompvoetjes
Dragen tijdens klomvpoet periode ervaringsverhaal
Amerikaanse klompvoet voorlichting

Foto’s met dank aan: Haley Jean Jantzen & Jennifer Van Miert
Alle foto’s zijn door ouders verstrekt aan Dragen kun je Leren en mogen niet zonder toestemming gedeeld worden

 
Bewaren

Facebook Comments