fbpx

Warm dragen in de winter


Na een warme september, komt de kou flink om de hoek kijken. ‘s Nachts is er al wat lichte nachtvorst en het is flink fris, zeker in de ochtend en namiddag/avond. De winterjassen komen langzamerhand uit de kast, en dat maakt het soms minder makkelijk met dragen. Hoe kan je je kindje en jezelf warm houden in de winter als je draagt met draagdoek of draagzak ? Ik vergelijk een heel aantal opties 🙂

Draagponcho of grote (draag)sjaal
Een draagponcho is grote lap met een gat voor je hoofd en een gat voor het hoofd voor je kindje. Als je je kindje op je rug draagt, dan kan je de poncho achterstevoren dragen. Er zijn merken die kant en klare draagponcho’s verkopen, maar ze zijn ook zelf te maken.
Een grote driehoekige sjaal kan je ook over jou en je kindje dragen. Ze worden tegenwoordig ook als draagsjaals verkocht. Een sjaal kan je makkelijk combineren met je kledingstijl, en je kunt er meerdere van hebben.
Voordelen draagponcho & draagsjaal: Goedkope oplossing waardoor je makkelijk meerdere opties kan hebben, en je makkelijk kan combineren met je kledingstijl. Daarnaast zien er “hipper” uit dan de meeste covers. Poncho’s zijn ook gemakkelijk zelf te maken (zie onder dit artikel voor link)

Nadelen draagponcho & draagsjaal: Ze houden maar beperkt kou en wind tegen (afhankelijk van het materiaal),  risico met een draagsjaal is dat een kleine baby er teveel in verdwijnt en er risico ontstaat van rebreathing (herinademen van dezelfde lucht, waardoor zuurstofwaarde daalt.) Dat is de reden waarom ik een draagsjaal niet adviseer voor een pasgeboren baby, maar liever vanaf een maand of 4.
Prijs: Vanaf 14,95 – 29,95 voor een draagsjaal, vanaf 40 euro voor een kant en klare draagponcho.
b7a68c42aa459d4419efd6ed78c57dac
Draagcover
Een draagcover is een soort hoes die over je drager of doek heen gaat. Zo bescherm je je kindje tegen kou en wind. Je kan hem over of onder je (opengeritste) jas dragen en bij de meeste systemen is het mogelijk om ook ermee op de rug te dragen.
Voordelen draagcover: Relatief goedkoop, makkelijk uitwisselbaar met je partner en andere personen. Sommige draagcovers hebben een waterafstotende laag, die truien of poncho’s niet hebben.
Nadelen draagcover: Sommige zijn lastiger in gebruik op de rug, en sommige zijn niet geschikt om een peuter in te dragen.
Prijs: De meeste tussen de 30 euro – 65 euro
isara-winter-cover-turquoise
Draagtrui
Een draagtrui is vaak gemaakt van sweaterstof of fleece, en zoals de naam al zegt, het is een trui, bedoeld om mee te dragen. Daarvoor zit er een tweede halsopening in voor je kindje.
Voordelen draagtrui: Goedkoper dan een draagjas, bedekt jouw en je kindje volledig.
Nadelen draagtrui: het gat van het hoofd zit op één hoogte, zo kan het zijn dat hij bij bijvoorbeeld re ruck je kindje niet goed bedekt, daarnaast kan het aantrekken door gebrek van een rits lastig zijn.
Als de trui een capuchon heeft, dan heb je die, als je je kindje op je rugdraagt, voor je gezicht zitten.

Prijs: De meeste draagtruien kosten tussen de 45-70 euro
fleece-babywearing-sweater-navy-blue-little-herringbone-illusion-1
Draagvest/Draagjas
Een draagjas is een jas bedoeld om je kindje onder te dragen, de materialen lopen uiteen van fleece (vaak een vest) tot softshell en wol. Sommige jassen kan je alleen mee buikdragen, anderen hebben een insert die je ook in de rug kan ritsen.
Voordelen draagjas: Hij  bedekt jou en je kindje volledig, vaak waterafstotend, meest warme alternatief.
Nadelen draagjas: De prijs van een draagjas is relatief hoog, sommige jassen met vaste insert zijn lastig om met rugdragen over het hoofd van je kindje aan te trekken. Heeft de draagjas een vaste opening op de buik, dan moet je goed opletten dat deze op de juiste draaghoogte en niet te laag zit, met risico op verstikking.

Prijs: De meeste draagjassen kosten tussen de 95,- en de 299,-
liliputi_babywearing_mama_coat_feather_2844
Over je jas dragen
Natuurlijk kan je ook over je jas dragen, zorg dan wel dat je kindje warm aangekleed is. Gebruik liever geen berenpakje met voetjes, waarom lees je HIER. Door een dikke winterjas zou het kunnen dat je kindje niet diep genoeg in de drager zakt, is dat het geval, kies dan voor een dunnere jas of één van de bovenstaande opties om overspreiden te voorkomen.
Laatste warme-wintertips:
– Gebruik beenwarmers tegen blote kuitjes
– Zorg voor een lekkere warme muts, bijvoorbeeld een strikmustje of balacava van merinowol
– Een wollen romper en ondershirt voor jou, kriebelt niet en is zo lekker warm!
Wil je zelf graag een poncho, insert of draagcover maken? Op mijn Pinterestbord verzamelde ik een heel aantal patronen.
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren

Facebook Comments Box