fbpx

Buidelen, een must voor elke baby!

Buidelen, heb jij daar ervaring mee? Zo ja, dan is de kans groot dat je kindje te vroeg geboren is. Met premature baby’s wordt het gelukkig steeds meer toegepast, en er zijn vele onderzoeken terug te vinden of het positieve effect hiervan. Maar ook na de kraamtijd heeft buidelen grote voordelen!

Wat is dat, buidelen?
Als een kindje geboren wordt ondergaat het een grote overgang; van een donkere, constant warme, gedempte en omhullende omgeving, komt het in een wereld die letterlijk het tegenovergestelde is. Je kindje moet opeens zelf ademen, zichzelf op temperatuur houden en aangeven dat hij/zijn wil drinken. De meest natuurlijke plek voor een baby is huid op huid bij de moeder. Beide bloot, baby alleen in luier met een ondersteuning tegen de rug van de baby aan (doek, buidelshirt, handdoek etc) Zie je al wat we dan creëren? Een natuurlijke plaats voor je baby; een constant warme plek, gedempt en omhuld!
esther       maudy2
Wat zijn de voordelen van buidelen voor de baby?
– Je baby kan zich beter op temperatuur houden, zeker voor een baby die moeite heeft zichzelf op temperatuur houden is buidelen een aanrader!
– Ademhaling en hartslag stabiliseren zich.
– Een verbeterde en langere slaapcyclus (Baby wordt niet gestoord in zijn slaapcyclus)
– Het verhoogt de weerstand van je baby.
– Het helpt je baby met het reguleren van prikkels en emoties
– De spijsvertering wordt actiever, voeding wordt beter verteerd. (Erg fijn bij krampjes!)
– Het vermindert de pijn bijvoorbeeld bij hielprik, inentingen, krampjes etc.
– Buidelen stabiliseert de bloedsuiker waardoor de groei extra gestimuleerd wordt.
– Het stimuleert de neurologische ontwikkeling.
Wat zijn de voordelen van buidelen voor de moeder?
– Vermindert bloedverlies na de bevalling
– Verhoogt de kans op het slagen van de borstvoeding
– Vermindert de kans op een Postnatale Depressie
– Verbetert de slaap van de moeder
– Hechting tussen moeder en kind verbetert
– Het geeft moeder meer zelfvertrouwen en minder angst.
– Het vergroot het gevoel van zelfverzekerdheid, voor goede zorg te kunnen bieden aan de baby.
* Al deze bovenstaande feiten zijn aangetoond in meerdere wetenschappelijke studies*
Hoe buidel je met je kindje?
Zorg dat je een lekker plekje hebt, waar je lekker gesteund kan zitten; een fijne stoel of in bed gesteund met kussens etc. Zorg dat je alles wat je eventueel nodig zou kunnen hebben binnen handbereik staat (wat drinken, een spuugdoekje, een tijdschrift, een fijn muziekje etc)
Draag een blouse/vest die aan de voorkant open is (of thuis op bed/stoel helemaal geen bovenkleding) Draag ook geen beha zodat je gehele bovenlichaam bloot is. Zorg dat je baby is ontbloot en alleen een luiertje en eventueel een mutsje draagt. Dan leg je je baby op je blote borst, op dezelfde hoogte als je kindje in de doek zou zitten. Met het hoofdje net boven je borsten (zorg dat je het hoofdje kan zien) met het neusje schuin omhoog wijzend.

En het belangrijkste geniet ervan! Probeer niet actief met je kindje te spelen, maar zie het als een rust momentje. Als je optimaal wilt buidelen zorg dan dat je 120 minuten met je kindje zit en onderbreek nooit de slaapcyclus van je kindje. Je haalt het meeste uit buidelen als je dit 4x per week minstens die 120 minuten kan doen, de eerste 3 maanden. Dit lijkt veel, maar maak er je eigen ontspanmomentje voor met je kindje (bijvoorbeeld samen op de bank ‘s avonds na een badje, of lekker ‘s middags ipv een middagdutje 😉 )
Is buidelen ook voor vaders?
Ja! Juist wel, jij hebt 9 maanden je kindje gedragen, voed misschien je kindje ook nog en zal misschien wel het grootste gedeelte van de verzorging doen. Soms ervaren vaders dat ze weinig meer kunnen doen dan alleen de luiers verschonen. Maar juist het buidelen kan veel toevoegen voor je kindje en papa.! Jij kan lekker slapen of douchen, terwijl papa met baby buidelt bijvoorbeeld!
Let wel op, wij vrouwen hebben de mogelijkheid om de temperatuur van onze huid te reguleren aan de baby, een vader heeft dit niet. Daarom is het niet verstandig om een kindje met koorts bij papa te laten buidelen. Een kindje die het koud heeft na bijvoorbeeld een badje, kan juist heerlijk opwarmen bij papa! Hierom is 90 minuten bij papa buidelen ook voldoende. maudy5
Buidelshirts, zin of onzin?
Er zijn speciale shirts te koop speciaal voor buidelen. Deze zijn dus niet bedoeld om mee te dragen/lopen, maar voor zittend gebruik. Heb je dit nodig? Niet persé ook met je draagdoek kan je buidelen, zeker een rekbare doek is hier erg fijn voor! Maar een buidelshirt kan wel zijn, sommige bedekken je rug en armen en bieden zo wat meer warmte. Onderstaande buidelshirts, kan je bij ons huren:
Nüroo buidelshirt: De Nüroo pocket heeft lange mouwen en bedekt dus je hele bovenlichaam, waardoor je het niet koud zult hebben. Met een soort band geef je na het sluiten van de Nüroo nog extra steun onder de billetjes. Het nadeel aan de Nüroo is dat er een soort pocket inzit, waardoor je mogelijk iets minder huid op huid creëert.
1bb48588655dc96d5f341faf1769798c
Vija Haltertop: Dit shirt is minder geschikt voor mannen, maar wel erg fijn om in een warm ziekenhuis te gebruiken als je kindje nog aan veel apparatuur ligt. Het is mogelijk om met snoeren en monitor te buidelen (arts kan bij de voetjes zonder jou bloot te maken) en je kan zelfs voeden met het shirt aan.
Vija heeft naast de Haltertop ook een mannenmodel shirt & tweeling buidelshirt in het assortiment.

BB-sooze: Deze buideltop is ontwikkeld door het Vlaamse merk Babylonia, Het is een soort wikkeldoek die een kindje heel goed ondersteund. De doek is gemaakt van zachte geweven draagdoekstof, juist omdat hij niet rekbaar is geeft hij nog meer steun zodat je kindje niet in elkaar kan zakken. Het fijne aan dit systeem is dat iemand anders hem heel gemakkelijk bij jou aan kan doen. 
Ik zou nog veel meer over buidelen kunnen vertellen, maar dan blijf ik schrijven. Nu is het tijd om zelf te gaan ervaren. Neem het mee als je een kraamplan schrijft, en buidel je kindje als het onrustig is. Ik hoor graag jullie ervaringen!


Na de International Babywearing week 2016 heeft  “Dragen kun je Leren” 6 buidelshirts/middelen gedoneerd aan het Bravis Moeder en Kind Centrum. Ga je hier bevallen? Informeer dan zeker naar het gebruik ervan op de afdeling!
Wil je graag een buideldoek op je kraambed/in je kraamtijd gebruiken? Bij Dragen kun je Leren kan je er al eentje huren voor €20 euro voor 4 weken! Neem met ons contact op voor de mogelijkheden!

 
Bronnen:
Instituut voor Hechting Masterclass met Joanna McNeilly & Henrik Norholt.
Koester je Kleintje – Nils Bergmann
Onderzoeken buidelen – kangaroocare
Temperatuurregulatie: Bohnhorst et al., 2001
Ademhaling & hartslag: Cleary et al., 1997 & Bohnhorst et al., 2001 & Mitchell AJ., 2013
Borstvoeding: Hurst et al., 1997 & Charpak et al., 1998
Hersenontwikkeling: Tessier et al., 2003 & Foundation Acta Paediatrica, 2014
Hechting & verwerking: Hamm et al., 1993 & Jessica Gillman,, 2013
Verkleinen kans op PND: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1552-6909.2012.01350.x/full
Foto’s: Alle foto’s zijn door ouders verstrekt aan Dragen kun je Leren en mogen niet zonder toestemming gedeeld worden.
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren

Facebook Comments Box

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *