fbpx

Het draagfabel ABC – deel 2 van "N-Z"

Sommige fabels in de draagwereld zijn erg hardnekkig, en er zijn er ook best veel… zoveel dat we er een ABC-tje mee kunnen vullen 😉 Eerder maakte ik al van A-M, deze vindt je HIER.

N – nieuw is veilig?
Er zijn helaas een aantal sites waarop namaak dragers worden gekocht, deze dragers worden niet getest op veiligheid en verfstoffen. Als je een merkdrager wilt kopen zoals Ergobaby controleer dan of de (web)shop een officieel verkooppunt is. Let op als de prijs te mooi is om waar te zijn, denk dan even twee keer na 🙂
Sterker nog ben jij van plan om een alie-express dragers te kopen? dan raad ik je aan om liever een on-ergonomische drager te kopen. Waarom? deze zijn sowieso veilig en dat staat toch op nr1, boven ergonomie.
O – Overspreiden, dat kan echt!
Als je een drager koopt die net aan te groot is, dan is er een kans dat je je kindje gaat overspreiden. Dit kan je zien doordat de stof in de knieholtes of op de rug nog rimpelt. Een drager met seatdarts (kussentjes in de knieholtes) zal dit eerder hebben dan een soepel drager. Erg fijn en ergonomisch is dit niet. Je krijg een andere druk op de heupjes en de bloedsomloop kan in verdrukking komen. Let daarom goed op dat je een goed passende drager koopt (genoeg keuze op de markt 😉 ).
In de draagdoek kan je ook overspreiden, toch zal dit minder gauw gebeuren. veelal ligt het probleem dan met aanspannen, dat je kindje te ver doorzakt in de doek. zitten de knietjes op ongeveer dezelfde breedte als de schouders, dan zit je kindje niet overspreid. Twijfel je? Vraag dan een draagconsulente om advies (we helpen je graag 🙂 )
P – Peuterdrager want de babydrager past niet meer…
Als je kindje uit je standaard drager gegroeid is (niet meer van knie tot knie ondersteund), betekend het niet dat je persé een peuterdrager MOET aanschaffen. Als jij maar af en toe draagt en je kindje voor 2/3 van bovenbeen nog ondersteund zit, behoud het voldoende M-houding en zit het comfortabel genoeg. Soms is een drager als noodoplossing ook wel fijn, mijn ruim 5,5 jarige in een Ergobaby Carrier: 10599143_723452447720795_871393362406591134_n
Q – Quit
Stoppen? Dat MOET bijna nooit! Ja ok, je kindje is 6 jaar en wil echt niet meer, dat is een goede redenen. Maar een kindje van 1 of 2 jaar kan je nog prima dragen. Ben je bang dat het je teveel belast of krijg je klachten? Laat dan een draagconsulente met je meekijken 🙂
R – rekbare doek is fijner voor premature of pasgeboren baby’s
Omdat een rekbare doek zo lekker zacht is en makkelijk te kopen is, wordt hij veel geadviseerd door andere ouders, voor premature baby’s of pasgeboren baby’s. Maar zeker een premature baby heeft meer dingen waar je rekening mee moet houden dan met een a-therme  (tussen week 37 en 42) geboren baby. Een premature baby kan bijvoorbeeld een te hoge of te lage spierspanning hebben, in beide gevallen geeft een geweven doek veel meer steun. Er is zoveel keuze op de markt dat een soepele (dunne) geweven doek minstens net zo fijn is als een rekbare doek voor een kleine baby. Lees hier meer over dragen van premature babys
S – Spaarrekening met doeken
Een doek blijft zijn geld waard, dat wordt tenminste altijd gezegd. Daarom hoor ik steeds meer dat mensen hun spaargeld investeren in de doeken als een soort spaarrekening. Maar hou er rekening mee dat net als aandelen een doek opeens niet meer zo populair kan zijn en je dan ineens een hoop verlies maakt. In de zeven jaar dat ik in de draagwereld ben heb ik steeds meer trends zien komen en gaan, en daardoor ook zien veranderen in doeken die nauwelijks meer wat waard zijn. Want zegt Kleinsmekker je bijvoorbeeld wat?! 😉 (ooit zaten heel wat moeder op zondagavond online om een “Smekkie”te klikken).
T – Te hoog
Ja dat kan! Je kan je kindje echt TE hoog dragen, ik kom het dagelijks tegen in praktijk en op Facebook. Rede genoeg om binnenkort een blog te schrijven over juiste draaghoogtes.
Bij buikdragen, draag je op kusjeshoogte, maar een betere omschrijving vind ik; net boven je borsten. Er zit daar een kuiltjes en daar moet je kindje zijn of haar hoofdje in kunnen leggen. Daarmee voorkom je snijdende banen in je oksels en je zwaartepunt ligt redelijk stabiel.

Bij rugdragen zijn er verschillende hoogtes, de knoop die meestal te hoog wordt geknoopt is de Double Hammock. Dit is een torso knoop en zit dus vrij laag op de rug. Hoe hoger je knoopt, hoe moeilijk je je kindje in een mooi M houding krijgt met deze knoop.

DSC_4232Perfect geknoopt, maar wel veel te hoog, deze Double Hammock

U – Universele maat
Alle dragers worden aangegeven in maten per kg voor je kind, maar eigenlijk werkt het niet zo. En ook kledingmaten is niet alles zeggend. Het is daarom verstandig om altijd een drager te passen voordat je koopt. Zo kan de ene best redelijk zitten, maar sluit de andere perfect bij jou en je kindje aan. Met een goed passende drager heb je echt optimaal draagplezier!
V – Voetjes in de doek
Een bekende “fabel”in draagdoekland waar ik al eerder over blogde. Om er kort op terug te komen. Alle kindjes trekken na hun geboorte hun beentjes op. Het is helemaal niet de bedoeling dat je deze spreid. Maar je kan ze wel uit de doek knopen. Met een FWCC met twist hoef je niet eens onder die beentjes door. En zo voorkom je dat de heupjes en ruggengraat onbedoeld extra belast worden.

W – Wil niet gedragen worden.
Heel af en toe hoor ik het wel eens, “maar mijn kindje wil niet gedragen worden”. Eigenlijk komt dat maar zeer zelden voor. Alle baby’s hebben behoefte aan nabijheid en huid op huid contact. Als een kindje niet gedragen wil worden dan is het verstandig om eens contact met een draagconsulente op te nemen. Zij kan met je meedenken; zit het kindje goed geknoopt/goed in de drager. Heeft hij/zij behoeft aan meer nabijheid of juist minder (is rug of heupdragen misschien een idee?) zijn er lichamelijke ongemakken uit te sluiten?

Natuurlijk zijn er uitzonderingen er zijn kindjes bekend die echt geen lichamelijke contact willen, maar meestal is dat echt toe te wijzen (achteraf soms) aan een oorzaak.

X – Xtra’s
Die zijn er genoeg te krijgen in draagdoekland, sabbelpads, reachstraps, leuke mutsjes, draagjassen, draagtassen, draagcovers, draagponcho, babylegs, slingmirrors etc. Niet altijd nodig… maar wel leuk voor op je verlanglijstje 😛

Y – Yoda-wearing, het is geen fabel?!
Is jouw man een Star-Warsfan (of ben je dat zelf?) wist je dat Yoda ook in StarWars werd gedragen?

077a738fb82d8ff66f29ac180ef9cfac
Z – zomer
In de zomer, of op vakantie dragen? Geen probleem! Zelf ben ik ook niet zo strikt met de 30 graden omdat ik denk dat jij jezelf en je kindje prima in de gaten kan houden. Meer hierover lezen? Ook hierover schreef ik eerder een blog!

Bewaren
Bewaren
Bewaren

Facebook Comments Box

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *