fbpx

Het draagfabel ABC – deel 1 van "A-M"

Sommige fabels in de draagwereld zijn erg hardnekkig, en er zijn er ook best veel… zoveel dat we er een ABC-tje mee kunnen vullen 😉

A – Appret & Azijn
Een hardnekkig fabeltje; Je moet je nieuwe draagdoek eerst een nacht laten weken in azijn om de appret te verwijderen. Onzin zeggen zo’n beetje alle doeken merken. Collega consulente Cynthia van “Ikdraagjegraag.nl” heeft met diverse merken contact op gezocht en dit is een kleine greep uit de antwoorden:
“No, there is no necessary to soak the wrap in water with vinegar. Before first using it is good to wash your wrap/slings etc. accordance withe the instruction on the label, nothing more.”
“We haven’t heard of soaking in vinegar overnight before.”

“There is no appret on our baby wraps nor do the colours need to be fixed anymore.”

Wat is dan wel het advies? Even wassen via hun meegeleverde wasinstructie. Ook heeft azijn geen werking op de kleurfixering, azijn fixeert alleen kleuren in dierlijke materialen zoals wol of zijde.
B – Babybungel dragers veroorzaken geen heupdysplasie
Een gevaarlijke uitspraak zal je denken? Maar nee, een baby bungel drager (een drager die niet ergonomisch is) zal je kindje geen heupschade veroorzaken, als je kindje hier geen aanleg voor heeft (overigens weet je dit pas zeker na bevestiging van een arts) Wel is het zo dat heupjes in ontwikkeling beter van knie tot knie in de M-houding ondersteund kunnen zitten. Dit zit lekkerder voor je kindje, en ergonomische dragers zitten ook vaak lekkerder voor jezelf.
C – C-vorm of bol vormc-spine
Een pasgeboren baby hoort met een C-vormig of bolvormig ruggetje in de doek te zitten. Helaas veroorzaakt die C/bolvorm nog veel vragen. Op het moment dat je het bekken kantelt van de baby, dan zit ze in M-houding en dan ontstaat er ook een bol ruggetje. Deze bolling is een lichte bolling, je kindje hoort niet zo te zitten dat het een echt bolletje is, dan zit ze te ver ingezakt. Twijfel je of je je kindje goed knoopt? Vraag dan een draagconsulente om advies.
D – Dragen is duur
 Ik vind het altijd jammer als mensen niet willen dragen omdat ze het te duur vinden. Een draagdoek kost gemiddeld rond de 90-120 euro, maar er zijn genoeg mooie doeken die minder kosten. Little Frog en Yaro kosten vaak tussen de 50-70 euro. Een heel bedrag, maar daar kan je dan zo’n 3/4 jaar heel erg veel plezier van hebben! Ook een draagconsult is behoorlijk wat geld als je niet zoveel te besteden hebt, maar een goed begin is het halve werk! Vaak helpen de juiste tips en trucs dat je met veel plezier, lang draagt! En als je het echt niet kan missen, misschien kan je het dan als kraam-/verjaardagcadeau vragen?
E – Extra lagen over de rug
De Double Hammock en de Secure High Back Carry en andere rugknopen op de Ruck na, worden pas geadviseerd als je kindje zelfstandig van buiklig naar zit kan komen. Veel mensen denken dat het “niet mag” omdat er meer lagen over het ruggetje gaan. Maar het heeft te maken met de hoogte van de draagwijze en de ontwikkeling van de rug. Bij de twee genoemde knopen worden de beentjes gefixeerd en dat betekent dat je je kindje minder mooi in een M-houding krijgt. Op het moment dat je kindje zelfstandig kan gaan zitten dan is de ruggengraat zo ontwikkeld, dat de rug minder ondersteuning nodig heeft.
F – face forward
Met het gezicht naar voren dragen lijkt gezelliger voor je kindje, maar hij/zij heeft niet de keuze om zijn gezicht af te wenden en raakt zo veel sneller overprikkeld. Maar een nog belangrijker punt is dat de houding niet ergonomisch is. De rug van je kindje wordt in een holling getrokken in plaats van mooi gebold, en de heupen hebben een hangende positie, waardoor het ruggetje alle klappen opvangt. Als je het idee hebt dat je kindje met het gezicht naar jou toe niet meer tevreden is, en hij/zij bijvoorbeeld de neiging heeft zich af te gaan zetten of naar achteren te gaan hangen, dan zou je kunnen overschakelen op heup en/of rugdragen. Op je heup en rug heeft hij/zij een mooie plek om rustig om zich heen te kijken, maar ook de keuze om zich af te wenden.
G – GewichtDSC_2267
Het gewicht van je kindje is niet belangrijk bij de keuze van een draagzak, het is belangrijk dat je kindje de juiste ondersteuning krijgt. In Nederland adviseren we vaak met broekmaten, maar ook dit is een indicatie. Belangrijk is dat je met je kindje gaat passen, zit de drager echt goed voor hem/haar en voor jou?! Dan weet je altijd zeker dat je een goede keuze maakt.
H – Hennep of linnen is draagkrachtiger
Als je een peuter draagt dan heb je echt hennep of linnen nodig, want katoen is echt niet draagkrachtig genoeg! Dit hoor ik heel vaak voorbij komen op internet. Maar dit klopt niet helemaal: draagkracht is geen eigenschap van een doek, maar een gevoel wat je ermee hebt. Alle doeken waar je een kindje mee kan dragen zijn getest tot een kg of 20, maar in alle doeken zou je zelf nog gedragen kunnen worden. Linnen en Hennep zijn een stugger materiaal, dat betekent dat er minder rek inzit en daarom kan je het als minder zwaar ervaren, daarnaast zijn de doeken vaak dikker en dat knoopt dan fijner.
I – Ingedragen
Als je een doek meer gebruikt dan word hij zachter, net als een spijkerbroek die dag 2 of 3 lekkerder zit, zal een ingedragen doek ook makkelijker knopen. Dit is de reden waarom doeken tweedehands soms net zo duur of duurder zijn dan nieuw. Maar als je je doekje dan thuis wast, dan kan je helemaal opnieuw beginnen met zacht maken. Niet zo erg als het een exclusieve doek is, maar bedenk je wel dat met bvb een tweedehands Little Frog het totaal geen meerwaarde heeft. Een nieuwe doek wel, want die heeft garantie 😉
J – Je verwent ze teveel
Je kind een een draagdoek of drager dragen maakt je kind niet meer eenkennig, en je verwend je kindje er ook niet mee.  Psycholoog Maslow legt in de Pyramide van Maslow uit dat na de basis behoefte van eten, slaap etc een gevoel van veiligheid en geborgenheid een prioriteit is voor de ontwikkeling. In clining young concept beschrijft biologisch wetenschapper E. Kirkilionis, dat een baby gemaakt is om te dragen. Dragen bevordert hersen-, motorische en sociale ontwikkeling. Ik zal hier later dieper op ingaan in een andere blogpost.

K – Knie tot knie ondersteuning
Om je kindje goed ondersteund te dragen is het advies om een drager te hebben die van knie tot knie ondersteund. Maar als je kindje wat groter is en je 1-2 of iets meer cm te kort komt dan is dat echt niet zo erg. Zolang je kindje in de M houding zit draagt het het lekkerste voor je kindje, en dat kan je ook bereiken met een paar cm kortere ondersteuning. Daarnaast zal je kindje dan al wat groter zijn en is de ontwikkeling van de heupjes en rug al veel verder en dan hebben ze dat bolle ruggetje niet meer nodig en zijn de heupjes al uitgehard.

10689630_831628000192455_2126943334280076085_nL – Lifestyle
Dragen is toch voor geitenwollen sokkenmoeders? Dat fabeltje is allang niet meer van toepassing, zeker niet als je bedenkt dat bvb doutzen kroes ook draagt. Je hoeft echt niet lang borstvoeding te geven, wasbare luiers te gebruiken, om te genieten van het dragen. Kies een lifestyle en opvoedmanier die bij jou en je kindje past.
M – modern
“Zon’n draagdoek?! Dat was er in mijn tijd nog niet!” Hoe vaak hoor je dat mensen niet zeggen? Ik hoor het regelmatig voorbij komen. Maar denk je echt dat dragen zo modern is? Dragen bestaat al sinds we bestaan als mensen, een andere manier van verplaatsing was er niet. Daarnaast is het in alle culturen terug te vinden. In de West-Europese cultuur is dragen als eerste verdwenen… Weet je waarom? De kinderwagen is een Engelse uitvinding, dragen was vanaf toen iets voor de armen. Op mijn pinterestborden van geschiedenis en wereldwijd, zie je meer over dit onderwerp.

Deel 2 vind je HIER

Bewaren
Bewaren

Facebook Comments Box

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *