fbpx

Je kindje dragen met heet weer of tijdens een hittegolf

Met het mooie weer in aantocht merk ik dat er onrust is over dragen met heet weer. In Nederland word er soms advies gegeven om met warm weer niet te dragen. Maar wat dan als je een heel onrustig kindje hebt? Ik denk dat je als ouder het heel goed aanvoelt of je wel/niet kan dragen en hoe lang met heet weer. Er zijn alleen wel extra dingen waarop je moet letten:

1. Pas jullie kleding aan.
dunne luchtige kleding van natuurlijke materialen (geen polyester) korte zachte dunne broeken, alleen dunne romper of kort shirt. Let op dat je goed insmeert, ook de beentjes want die steken uit. En vergeet ook niet het hoofdje van je kind te bedekken; liefst met een zonnehoedje met een bredere rand zodat gezichtje ook goed bedekt is.

2. Wees voorzichtig met doekjes tussen jullie in.
Er wordt regelmatig geadviseerd om als je erg zweet een hydrofiel luier tussen jullie in te leggen, let wel altijd heel erg goed op dat als je kindje zijn/haar neusje in de stof legt er een kans op rebreathing is (inademen van uitgeademde lucht waardoor zuurstof gehalte kan dalen) Wees dus altijd alert als je draagt met een doek tussen jullie in. Huid op huid bij mama is de beste manier voor een kindje om temperatuur de reguleren.

3. Blijf in de schaduw.
Pas je activiteiten aan en blijf tussen 12 uur en 4uur zoveel mogelijk op koelere plekken. Moet je naar buiten zorg dan dat je in de schaduw blijft. Als je erop uit moet creëer dan je eigen schaduw met een parasol. Hou er rekening mee dat je ook in de schaduw kan verbranden, dit geldt ook voor je kindje!

4. Drink voldoende water!
Zorg ervoor dat jouw vochtbalans en die van je baby op peil blijft. Zeker als je borstvoeding geeft en zweet is het belangrijk om extra bij te drinken. Ook je baby heeft extra vocht nodig, voor borstvoeding baby betekend dit meer aanleggen. Let zelf goed op met suikerhoudende drankjes, dit vergt alleen maar meer energie.

DSCF2976
5. Hou je kindje in de gaten!
Zorg dat je zoveel mogelijk zicht op je baby hebt, en let op onderstaande signalen die oververhitting kunnen aantonen:
– is je kindje erg onrustig, huilt het plots heel veel, of is juist te rustig.
– droge huid, lijkt uitgedroogd te raken
– weigert te drinken, heeft echt weinig natte luiers
– voetjes van je kindje voelen erg heet aan.
– fontanel ligt lager.
Bovenstaande punten aan de orde? Uit de doek of drager, uit de zon, temperaturen en bij koorts een arts inschakelen!  Let op: een baby onder de 3 maanden heeft veel meer moeite om zijn/haar temperatuur te reguleren. Hou je kleine kindje dus nog meer in de gaten!

DSC_2267
6. Kies een geschikte drager / draagwijze

  – Geweven Draagdoek: Draag met een één-laags knoop (FWCC, kangaroo, ruck, schuifknoop op de heup, Torsodragen) en kies een dunne doek bvb een Calin blue, Hoppediz Ultralight of Das leighte, een Bykay Hydrofiel doek of een andere dunne liefst lichtgekleurde doek. (voor de mensen die graag in grammen denken dan zou je kunnen denken aan een doek rond de 180-230 g/m²)

Rekbare draagdoek: deze doeken zijn door een drielaagse knoop soms erg warm, wil je hiermee dragen kies voor een speciale rekbare zomerdoek zoals Tricot-Slen COOL, Vipcarrier,  Calin Bleu rekbare doek of de Ergobaby Aura.

  – Ringsling: heel geschikt met heet weer! Kindje is vlug in en uit, weinig stof en ademt prima. Let ook hier weer op stof keuze (niet te dik) en kies voor lichte kleuren.

  – Ergonomische drager: er zijn dragers speciaal ontworpen voor in de warmte te dragen. Deze zijn van dun ademend materiaal gemaakt of hebben mesh panelen. Je kan ook prima met een andere drager dragen maar wees bewust van de warmte. Draag in ieder geval niet met een dikke insert, dit is extra warm voor je baby.  Speciale zomer dragers: Connecta Solarweave (met UV wering), Ergobaby Mesh , JPMBB carrier & Tula Overcast carrier en voor de hele kleintjes is een drager als de Mykay van Bykay een goede optie omdat deze van zachte, luchtige hydrofielstof is.

Dragen kun je Leren heeft de volgende zomerartikelen in de verhuur:

Bronnen:
https://www.carrymeaway.com/learncenter/how-to-wear-your-baby-in-hot-weather-summer/
https://sheffieldslingsurgery.wordpress.com/2014/07/22/summer-slings-and-keeping-safe/
https://babycarrierindustryalliance.org/2015/01/hot-weather-safety-tips/
Bewaren
Herschreven Mei 2020 – © Dragen kun je Leren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren

Facebook Comments Box

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *