fbpx

Het geheim van het zitje bij de Ruck & andere rugknopen.

Ergens, in het verhaal van het op de rug brengen van je baby, is het verhaal van het zitje gekomen…. Het liefst moet er zoveel mogelijk doek tussen jou en je kindje zitten onder de billen. Maar dat bleef niet voldoende zitten dus zochten we daar een manier voor: we stoppen de doek in het broekje voordat we het kindje op de rug zetten. En hiervan heb ik verschillende variaties voorbij zien komen met o.a een veiligheidsspeld of een paperclip.

Maar hier komt het “geheim van de ruck”…. Je moet geen “zitje” maken! Nee, er hoeft echt geen extra stof tussen jullie in getrokken worden.

1. Start met een goede veilige manier van op de rug brengen waarmee je kindje volledig gesteund word met de doek. Ik adviseer je de santatoss te gebruiken (met een ouder kindje kan dit ook zittend) of de secured hipscoot.

2. Zorg dat de doek goed van nek (of bij groter kindje, die met armen eruit wil, van oksel tot oksel ondersteund is) in de knieholtes van je kindje loopt. Een kleiner kindje leg je hierom ook niet bovenaan de doek, maar wat lager zo hou je extra doek over in de nek. Onder de billen loopt dus ook voldoende stof verzameld.

3. Start met je kindje hoog genoeg op de rug, je kindje ligt met zijn of haar hoofdje meer in je nek dan op de rug. Je kindje heb je heel de tijd terwijl het “los” op je rug zit ondersteund met een hand.

4. Blijf zoveel mogelijk rechtop staan, dit is spannend, maar hoe boller je rug is hoe groter het oppervlakte waarover je aanspant (en dan zit de doek dus minder goed aangespannen) Als je er onvoldoende bij kan voor je gevoel, dan kan je beter je rug hol trekken.

5. Als je gaat aanspannen, span dan vooral de bovenrand en bovenste helft van de doek aan. De rest van de doek zit goed in de knieholtes, als je dit aanspant dan zal het te strak komen te staan en juist over de billen schieten.

6. Nu ga je het zit goed zekeren, dat betekend dat je de doek goed in de knieholtes trekt en dit vast legt met de doek die over je schouder loopt. Er mag echt wel een “flapje” eronder uitsteken

7. Als je dit bij de andere knieholte gaat doen, let op dat je de stof niet wegtrekt uit de andere knieholte. De extra stof moet uit je hand komen.

8. Bij een goede geknoopte ruck loopt de doek recht van jouw schouders in de nek van je kindje, en loopt de doek mooi glad over jou en je kindje heen. Als je naar voren buigt merk je dat je kindje niet los zit, maar stevig tegen jou aan.

ruck01 ruck02

ruck03 ruck04_edited-1

Bovenstaand verhaal geld ook voor de Double Hammock, Secure High Back Carry en andere rugknopen. Met voldoende doek onder de billetjes in de knieholtes, wat je zekert met één of meerdere banen is het niet nodig om een zitje te maken.

Wil jij ook graag de ruck of een andere rugknoop goed leren te maken zonder zitje? Kijk dan wanneer mijn eerstvolgende workshop gepland is en meld je aan of boek een prive-consult! 

Facebook Comments Box

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *