fbpx

Voetjes in of uit de draagdoek?

Foto’s van babywearingschool

Foto’s van babywearingschool

Het blijft een terugkomend vraagstuk in draagdoekland, mede door de gebruiksaanwijzingen van voornamelijk rekbare doeken: “Moeten de voetjes van mijn (pasgeboren) baby in of uit de draagdoek?”
Wat is hier nu precies het antwoord op?

Het advies van draagdoekconsulenten is “beentjes uit de doek, mits je niks moet forceren” waarom adviseren we dat?
Onderzoek heeft aangetoond dat een licht gekanteld bekken belangrijk is voor de ontwikkeling van de heupjes en ruggengraat. Het grootste gedeelte van botten van een baby bestaan uit kraakbeen, wat langzaam ontwikkeld en uithard. Het heupbot bestaat uit een kop en een kom, welke precies in elkaar passen bij een hoogte (opgetrokken beentjes) van 90-120 graden en abductie (zijwaartse draai naar buiten) van 45 graden.
Het bekken en de ruggengraat zijn met elkaar verbonden door het heiligbeen. De stand waarop het bekken of de ruggengraat staan hebben dus invloed op elkaar. Als je een baby met een gekanteld bekken draagt, dan vormt het ruggetje zich rond en komen de beentjes in hurk-spreid houding. Als het bekken niet kantelt, of de rug wordt hol gemaakt, dan kantelt het bekken naar achteren en hangen de beentjes.
Zoals ook omschreven in mijn artikel “Waarom dragen” heeft (een pasgeboren) baby een bol ruggetje, dus des te belangrijk dat je kindje in een goede hurk-spreid houding, ook wel M-houding genoemd zit. Met de voetjes in de doek heb je een grotere kans dat je de heupjes in een andere stand brengt. Daarnaast heb je kans dat kindjes zich gaan opdrukken in de doek door de druk op hun voetzooltjes, waardoor er verkeerde druk op de heupjes komt te staan.
Ook noemt Dr. Kirkilionis andere redenen: “Wanneer de voetjes in een opgetrokken houding in de doek zitten krijgt de ruggengraat meer schokken bij beweging, dan een baby die met opgetrokken voetjes uit de doek wordt geknoopt. De baby heeft met voetjes in de doek ook geen actief gevoel over de controle van balans, wat belangrijk is voor de ontwikkeling.”
DSC_2509
Baby van 4 dagen oud, nog met omhoog getrokken beentjes

Waarom knopen veel ouders toch beentjes in de doek?
Als ik ouders ernaar vraag hoor ik vaak: “Mijn kindje trekt zijn beentjes helemaal op, als ik hem dan met de beentjes uit de doek knoop dan moet ik zijn beentjes forceren.” Eigenlijk trekt elke pasgeboren baby zijn voetjes op in de foetushouding (uitgezonderd een premature baby en een onvolkomen stuitligging) en kan je dus met opgetrokken heupjes in de draagdoek knopen. Na ongeveer een maand kan een baby zijn beentjes veel meer strekken, waardoor het makkelijker word om beentjes uit de doek te knopen.
Mijn advies als consulente:
– Probeer altijd de beentjes uit de doek te knopen.
– Kies voor een soepele doek, een dunnere weving is vaak makkelijk tussen de beentjes te leiden.
– Als je er niet uitkomt, overweeg dan een draagconsulente mee te laten kijken. Uiteindelijk zijn we er niet voor niets 😉
fotoconsult_jan15002
Baby in foetushouding in de doek, lijkt hier haar beentjes nog niet te willen spreiden.

fotoconsult_jan15010
Uiteindelijk na het afknopen, zit baby in een mooie M-houding. Met voetjes uit de doek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wat moet je doen wanneer een baby zijn voetjes niet wil spreiden?
Sommige baby’s willen echt niet in spreid-hurk houding komen, hun beentjes zitten echt dicht bij elkaar, voetjes bija gekruist.  Dan wordt het lastiger om met de beentjes uit de doek te knopen, wat kan je dan doen?
– Je zou bij elke luierverschoning de beentjes rustig te masseren zodat starheid uit de beentjes verdwijnt.
– Wanneer je wel met beentjes in de doek draagt, dan liever niet uitgebreid wandelen maar rustig blijven zitten.
– Je kan ook voor de ringsling of de kangaroo knoop kiezen, die spreid minder de heupjes.
– Mochten bovenstaande punten niet werken, of je kindje blijft erg huilen tijdens het proberen. dan is het verstandig om je huisarts of en consultatiebureau mee te laten kijken om problemen met de heupjes uit te sluiten.
** Dit artikel is geschreven n.a.v. de vraag voetjes in of uit de doek, maar dit geldt natuurlijk ook voor een ergonomische drager of mei tai**
**Update 4 februari 2012**
Mijn conclusiFwcctwiste hierboven is dat het voor een newborn echt beter is om voetjes uit de doek te dragen. Maar dat blijft soms moeilijk qua kruisen onder de beentjes bij een prille newborn. Collega consulent en vriendin Cynthia van ikdraagjegraag.nl tipte me omdat ze op een buitenlandse pagina mogelijk een oplossing had gezien voor dit probleem: Een FWCC met een twist onder de billen. En met wat testen ben ik overtuigd, je moet goed opletten dat je de doek voldoende op spanning houd met twisten maar dan zit het wel stevig & newborn proof!

 
 
 
 
 
 
Bronnen:
http://www.babywearingschool.com/research.htm – Dr.Kirkilionis
Boek: Baby van Desmond Morris
Naslagwerk opleiding Draagdoekconsulente deel II – Instituut voor Hechting

Facebook Comments

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Voetjes in of uit de draagdoek?”