Dragen van een kindje met een klompvoetje


1 op de 800 kinderen worden geboren met één of twee klompvoetjes. Dit is een afwijking aan de voetjes waarbij een voetje verkeerd is aangelegd. Niet alleen de voet heeft een afwijking, maar het hele onderbeen. Spieren en pezen zijn niet goed aangelegd waardoor de voetjes in een verkeerde stand staan.

Bij een klompvoetje zie je in de voet 4 afwijkingen:

– cavus (holvoet)
– adductus (banaanvorm)
– varus (kanteling van de voet naar binnen )
– equinus (spitsstand van de voet door te korte achillespees)

Alle kinderen worden tijdens de twintig weken echo gescreend op mogelijke klompvoetjes, maar het gebeurd ook wel eens dat het pas na geboorte word opgemerkt. De behandeling van klompvoetjes start al direct als een kindje nog geen week oud is. Dat is best heftig als je net mama of papa bent geworden.

klompvoetjes bij pasgeboren babyBehandeling
In Nederland worden kindjes met een klompvoetje behandeld via de ponsetimethode. Bij deze methode word een voetje de eerste 6-8 weken behandeld en gemasseerd om te proberen een wat rechtere stand te krijgen en daarna wordt het voetje ingegipst. Een week later word het gips verwijderd, om het voetje verder te masseren richting juiste stand en opnieuw te gipsen. Na elke gipsbeurt zie je al een duidelijke verandering van de stand van de voet! Na de gipsperiode word bij de meeste kinderen de achillespees gekliefd, waarna er nog 3 weken gips volgt.

Na de gipsperiode krijgen kinderen met een klompvoetje een brace. Een stang met twee schoentjes eraan, die zorgt dat de gecorigeerde voet(jes) in de juiste stand blijven staan. In het begin zal de brace 23 uur per dag gedragen worden, daarna alleen tijdens het slapen tot vaak een jaar of 4.

ponseti-cast-card1

Het dragen van je kindje in de gipsperiode of met Ponseti brace
Het is mogelijk om je kindje met klompvoetjes in een draagdoek of ergonomische draagzak te dragen. Wel zijn er een paar punten om rekening mee te houden, vandaar dat ik het advies wil geven altijd een ervaren draagconsulente mee te laten kijken!

In de gipsperiode is het erg belangrijk om te zorgen dat de beentjes goed ondersteund worden. Gips is zwaar, en zal een behoorlijke hangende kracht aan de beentjes hebben als deze niet goed van knie tot knie ondersteund zijn. Maar juist die knie tot knie ondersteuning is lastig bij ingegipste voetjes. Daarnaast geeft een hangende kracht van het gips een grotere kans op heupdysplasie als de heupjes nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Des te meer reden om in een goede houding te dragen zodat die hangende krachten beperkt worden.

Dragen met draagdoek en gips - klompvoet/ponseti         11953255_10153534898001147_1132342567747202922_n        10314030_623963461030486_1867637999639846081_n

Met het dragen in de braceperiode loop je vaak juist weer tegen andere dingen aan, omdat je vast zit aan de “beperking” van de brace is het vaak niet mogelijk om je kindje in een mooie M-houding te krijgen, omdat de beentjes of brace dan teveel in je buik steken. Daarnaast moet je wel proberen een zo goed mogelijke ondersteuning te krijgen, omdat anders het gewicht van de brace aan de voetjes “hangt”. Niet alle ergonomische draagzakken zijn passen met een brace. Een draagzak die je in breedte kan aanpassen zoals de Emeibaby, Isara, Kokadi flip of Hopptye zijn een goede optie. Passen voor aankoop is het allerbeste, een draagconsulente kan je helpen om er een te vinden die bij je kindje en jou het beste past.

 

Is het de moeite wel waard om een kindje met klompvoetje ergonomisch te dragen?
Ja! De behandeling is op sommige momenten best pittig, je kindje zal op sommige moment (zoals eerste dag van de brace) best wel pijn hebben of gefrustreerd zijn. Dichtbij je dragen helpt om het op die momenten makkelijk te maken en troost te bieden, zowel voor je kindje als voor jou.

Een nog veel grotere reden om je kindje te dragen, is omdat het een deel therapeutisch kan werken! Als jij loopt, dan beweegt je kindje in de draagdoek met je mee. Dat wil zeggen de trillingen en bewegingen activeert de spieren in het lichaam van je kindje. Ook spieren van voetjes die gespalkt zijn in gips en brace kunnen meewerken op die manier!

Daarnaast werkt die beweging ook neurologisch, bij elke stap en elke beweging worden seintjes doorgegeven aan het vestibulair systeem. Dit systeem registreert beweging en zorgt voor evenwicht tijdens deze bewegingen. Dat betekend dat ook evenwicht, voet coördinatie, balans en hersenen worden getraind zonder dat je kindje daar actief zelf de bewegingen voor maakt.

En nu?
Wil jij graag je kindje met klompvoet gaan dragen en zoek je contact met een draagdoek consulente? Hier vind je de consulenten die zijn aangesloten bij de VDC (Nederlandse beroepsvereniging van draagdoekconsulenten) Vraag aan de consulente in je regio of ze de opleiding deel twee heeft gedaan (scholing van medische situaties) en of ze eventueel al ervaring heeft)

Woon je in Zuid-West Brabant/Zeeland of omg Antwerpen? Dan wil ik je uitnodigen om met mij contact op te nemen. Ik heb evt. een ponseti brace om met grote draagpop om te oefenen.

Mocht je in het bezit zijn van een (kleine) ponsetibrace die niet meer gebruikt word, en overweeg je hem weg te doen? Ik zou hem heel graag ontvangen om te kunnen gebruiken in de voorlichting van klompvoetjes en dragen!

10268574_623962707697228_9135584645753016227_n

Bronnen:
Aantekeningen opleiding Draagconsulente II – Gevolgd bij Instituut voor Hechting
www.klompvoet.nl
Foto’s met dank aan:
Haley Jean Jantzen
Jennifer Van Miert
Alle foto’s zijn door ouders verstrekt aan Dragen kun je Leren en mogen niet zonder toestemming gedeeld worden.

 

Facebook Comments